10 tips voor het maken van een aantrekkelijk cv

10 tips voor het maken van een aantrekkelijk cv

Er zijn eindeloos veel tips te vinden voor het opstellen van een goed cv, vaak wordt gezegd dat een cv uit maximaal 2 A4tjes mag bestaan. Oké, het is prettig als je kort en bondig bent in je schrijven zodat wij als recruiters maar zeker ook onze (vaak ontzettend drukke) opdrachtgevers makkelijk kunnen scannen maar er is geen vast stramien. Dit verschilt nogal per branche.

De branche waarin wij ons begeven is ICT en IT Professionals bezitten over het algemeen een groot aantal certificeringen. Certificeringen die nodig zijn om te zien of iemand de juiste kennis en kunde in huis heeft om een bepaalde rol te vervullen.

Daarnaast vinden wij het prettig als er per werkervaring beschreven wordt met welke technieken, software- en besturingssystemen er gewerkt is en wat jouw taken waren in die rol.

Een cv is natuurlijk erg belangrijk om jezelf goed te presenteren en aan te tonen welke kwaliteiten jij bezit. Maar net zo belangrijk is de persoon achter het cv! Wie ben jij? Wat drijft je? Waar ligt je passie? Waarvoor spring jij ’s ochtends je bed uit? Geef kort aan wie je bent in een profielschets. Wat betreft het gebruik van een foto op een cv, daar zijn de meningen enorm over verdeeld, maar je mag toch trots zijn op wie je bent! Laat je koppie zien. Probeer wel een professionele foto te gebruiken, eentje zonder alcoholische versnaperingen of half afgeknipte hoofden.
 


Alles op een rijtje:

Tip 1 Profielschets

Beschrijf kort wie je bent en wat jouw passie is, wat jou uniek maakt. Wat speelt voor jou een belangrijk rol om te werken in een bepaald vakgebied?

Tip 2 Werkervaring in chronologische volgorde

Meest recente werkervaring bovenaan. Idealiter in STAR (Situatie, Taak, Actie en Resultaat) methode. Dus wat was de situatie, wat was jouw taak hierin, welke actie heb je ondernomen en wat was het resultaat. Beschrijf enkel relevante werkervaringen. Heb jij in je studententijd een bijbaantje gehad als afwashulp? Dit was vast fijn om de nodige biertjes te kunnen bekostigen maar hoe relevant is het voor de rol die je ambieert?

Tip 3 Opleidingen en certificeringen overzichtelijk weergeven

Opleidingen en certificeringen onder elkaar met jaartal erachter, vermeld daarbij of je het behaald hebt of niet. Hierbij geldt weer meest recente diploma’s/certificeringen bovenaan.

Tip 4 Ben eerlijk

Liegen heeft geen zin, ‘on the job’ komen ze er snel genoeg achter dat je toch niet zo vloeiend Duits spreekt als je beschreef. Beschrijf dus enkel juiste informatie. Ben hierin wel positief, focus op je goede eigenschappen.

Tip 5 Ben volledig

Wanneer wij kandidaten spreken en vragen stellen of zij bepaalde certificeringen bezitten of hebben gewerkt met bepaalde systemen, blijkt vaak dat ze er regelmatig mee gewerkt hebben of goed op de hoogte zijn van wat het inhoudt, terwijl dit niet beschreven staat in het cv. Beschrijf dit, zeker als het essentieel is voor een rol waarop je solliciteert.

Tip 6 Beschrijf hobby’s/interesses

Dit zegt (vaak) iets over je persoonlijkheid. Heb jij een bestuurlijke functie, ben je lid van een vereniging of doe je iets voor een goed doel? Daarnaast kan het voorkomen dat jouw hobby een kwaliteit weergeeft die nuttig is op de werkvloer, toevoegen dus.

Tip 7 Gat in je cv? Beschrijf wat je hebt ondernomen in die tijd

We zien weleens dat iemand een gat in zijn of haar cv heeft. Bij het spreken van de persoon in kwestie blijkt dat die tijd gebruikt werd om opleidingen te volgens om up-to-date te blijven binnen het vakgebied. Of heb jij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan in Cambodja in die tijd? Super goed natuurlijk! Maar beschrijf dit dan.

Tip 8 Schrijf actief

Bij het schrijven van een cv of motivatiebrief zijn we geneigd om veel vakjargon en formele zinnen te gebruiken, hier is niets mis mee maar door de zinnen actief te formuleren blijf je de lezer boeien. Dat is tenslotte toch je doel. Voorbeeld:

Als je voor mij zou kiezen, kun je het team naar een hoger expertiseniveau brengen.

Actiever is:

Als je voor mij kiest, breng je het team naar een hoger expertiseniveau.

Tip 9 Houd het overzichtelijk

Wil je een wat creatiever cv opstellen bijvoorbeeld met een mooie opmaak? Vergeet dan de essentie niet. Een cv in een mooi design ziet er fraai uit, laat zien dat je er echt werk van gemaakt hebt en valt op, maar de kern van een cv is en blijft de kennis en kunde die duidelijk maken of je geschikt bent voor de functie.

Zorg ervoor dat overzichtelijk is en een logisch geheel. Dit kun je creëren door witruimtes. Zo ziet de lezer snel wat bij elkaar hoort en waar de informatie te vinden is. Vraag feedback aan een vriend/vriendin. Hoe vervelend het ook klinkt, we zien tientallen cv’s per dag en willen makkelijk kunnen screenen. Hoewel wij geen vast stramien hanteren van maximaal 2 A4’tjes en graag willen dat je volledig bent is het soms ook de kunst om dingen weg te laten.

Tip 10 Spellingscheck

Het lijkt misschien heel voor de hand liggend maar helaas komen we nog weleens een typ- of spelfoutje tegen. Super zonde! Heb je zo je best gedaan om een mooi cv te maken en dan zit er een spelfout in. Er zijn zelfs bedrijven die je erop afrekenen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Let hierbij ook op vertalingen met Google translate. Wij zien veel Engelse cv’s voorbijkomen van IT Professionals, handig wanneer je zowel bij Nederlandse als internationale bedrijven wilt solliciteren maar zorg dan wel dat je Engels op peil is en je zinnen kloppen. Google translate is een geweldige uitkomst maar de zinnen kloppen niet altijd, soms zijn ze te letterlijk vertaald.


Heb jij naar aanleiding van bovenstaande blog vragen over jouw cv of zie je graag een voorbeeld cv? Neem dan even contact met mij op via m.smulders@pitt-it.nl

Maxime Smulders
Recruiter Pitt IT Professionals