6 tips om te werken aan jouw werkgeluk

6 tips om te werken aan jouw werkgeluk

Maandag is de ‘International week of Happiness at Work’ begonnen. Gisteren beschreven we waarom deze week zo belangrijk is en wat het precies inhoudt. Nog even in het kort: ‘International Week of Happiness at Work’ is in het leven geroepen om meer aandacht aan werkgeluk te besteden en streeft ernaar dat daaraan gewerkt wordt.

Wij woonden de inspiratiesessie over hoe belangrijk Werkgeluk is bij, gegeven door Lucy Croonen van Bizz & Bloom en Marije de Greef, Manager Corporate HRM bij Driessen. Naar aanleiding van de sessie delen wij graag de tips die we hebben gekregen om te werken aan jouw werkgeluk.

Werkgeluk is natuurlijk iets wat zowel vanuit de werkgever als vanuit de werknemer moet ontstaan.  Wij als Pitt IT Professionals zijn ons enorm bewust van het belang van de menselijke kant van ICT. Technische kennis van onze IT’ers is en blijft van fundamenteel belang, maar we kijken ook heel bewust naar het gedrag van onze mensen, hun ambities en persoonlijke ontwikkeling.
Om een compleet beeld te krijgen van onze medewerkers begeleiden wij hen aan de hand van MapsTell. MapsTell heeft een unieke combinatie ontwikkeld van associatieve cartografie en gedragsstijlen op basis van DISC.

Kompas als guideline

Tijdens de inspiratiesessie werd het ‘KOMPAS’ geïntroduceerd. Het kompas is een guideline die jou helpt de keuze te maken tussen een tevreden of een gelukkige werknemer! Volgens ons een mooie toevoeging aan DISC en/of MapsTell; de wegwijzer die je de juiste richting wijst op zoek naar werkgeluk. Waar kompas precies voor staat?

Keuzes maken. De eerste letter van het Kompas gaat om Keuzes maken. Het gaat niet meer om het laten leiden door wat de omgeving van je verwacht, maar om het leiden van je eigen leven dat je vervolgens naar geluk brengt. Zowel op de werkvloer als thuis.

Ontdek jezelf en ken je eigen persoonlijkheid. We hebben allemaal iets waar we goed in zijn! We hebben cursussen gevolgd, studies afgerond en ervaring opgedaan. Maar in welke omstandigheden kom je het best tot je recht? Het is belangrijk om erachter te komen wie je bent en wat je wil. Jezelf ontdekken kan via MapsTell. Misschien ben je wel heel anders dan je jezelf inschat en zie je pas echt je eigen persoonlijkheid als iemand anders het laat zien.

Maak gebruik van echte kwaliteiten. Net als dat we allemaal iets hebben waar we goed in zijn, hebben we ook allemaal onze kwaliteiten. Kwaliteiten zijn in twee soorten te verdelen. Aan de ene kant hebben we allemaal kwaliteiten waar we energie van krijgen en waar we onszelf sterker mee maken. Aan de andere kant hebben we kwaliteiten waar we vooral anderen bij helpen, maar die ervoor zorgen dat ons eigen energieniveau daalt. Ga aan de slag met de kwaliteiten die jou energie geven om op die manier de uren voorbij te laten vliegen op je werkplek.

Pauzeer voor bezinning zodat je een beeld kan ontwikkelen van jouw waarden, doelen en ideale werkplek. De vaardigheden en taken waar jij in het begin van het jaar 100% voor wilde gaan en waar jij energie van kreeg kunnen na een aantal maanden of jaren enorm afgezwakt zijn. Misschien is het volbracht of merk je dat je toch ergens anders energie vandaan haalt. Op zo’n moment is het tijd voor een pauze, een pauze waarin je gaat nadenken over waar je wél energie van krijgt en wat ervoor zorgt dat jij gelukkig blijft op je werk. Ga nadenken over het gebied waar je jezelf wilt ontplooien op een manier die aansluit bij de dingen die voor jou waardevol zijn.

Ambassadeur van gelukkig werken en Alert op valkuilen. Als ambassadeur van gelukkig werken betekent het dat jij degene bent die ervoor moet zorgen dat je gelukkig kan werken. Geef aan waar het niet goed gaat of waar je het anders wil, maar geef vooral aan wat jou juist wel gelukkig maakt! Tot slot is het belangrijk om alert te zijn op je valkuilen. Valkuilen verschillen per persoon. Wanneer je de MapsTell doorlopen hebt weet je wat jouw valkuilen zijn. Des te beter weet je waar je op moet letten en waarom het kan zijn dat je op een bepaald moment jouw collega’s niet mee krijgt of je werk niet goed krijgt uitgevoerd.

Smart – Actieplan. Al je dromen op een rijtje en weet jij precies wat je moet doen om jezelf gelukkig te krijgen op de werkvloer? Dan is het tijd om een smart-actieplan op te zetten. Smart staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Deze vijf componenten zorgen ervoor dat jouw doel haalbaar is en dat jij gelukkig blijft of wordt op de werkvloer.

 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van bovenstaande of kun je wel wat hulp gebruiken om de guideline toe te passen? Stuur me gerust een mailtje via frederique@pitt-it.nl

Frederique van Betten
Recruiter Pitt IT Professionals
 

Bron: https://gelukkigwerken.nl/category/trending/