Welke ICT vaardigheden heb je nodig in 2019?

Welke ICT vaardigheden heb je nodig in 2019?

Het einde van 2018 nadert, graag nemen we dan ook alvast een kijkje in wat we kunnen verwachten aan de vraag- en aanbodzijde binnen de ICT-sector in 2019.

Nog nooit waren er zoveel banen in Nederland. En volgens het UWV gaat deze banengroei gestaag door. Hierdoor komen we in 2019 op wel 10,5 miljoen banen uit! Het gevolg hiervan? Veel openstaande vacatures. Ook binnen de ICT-sector blijft de vraag naar goede IT-professionals groeien!

Personeelstekort leidt tot problemen binnen de ICT wereld

Het tekort aan de juiste werknemers leidt tot aparte situaties. Uit rondvraag onder 25 ICT-professionals blijkt dat organisaties zich in rare bochten wringen om aan personeel te komen. De één werft programmeurs in Oekraïne, terwijl de ander goodwill kweekt bij eerstejaars studenten met de hoop dat zij daarna intern traineeships gaan volgen. Ook verzorgen steeds meer ICT organisaties intern een opleiding. Dit kost veel geld, maar zorgt er wel voor dat werknemers precies de kennis hebben die een organisatie nodig heeft.

Hoe groot is het arbeidstekort?

Groot! Het aantal banen in Nederland groeit naar een recordaantal van 10,5 miljoen. Dat is meer dan ooit. Tel daarbij de constante technologische ontwikkeling op en je snapt al snel waarom er steeds meer ICT vacatures zijn. Op dit moment staan er meer dan 35.000 vacatures open op de website van vacaturewebsite Indeed.

Welke beroepen zijn populair in de ICT wereld?

Er is veel vraag naar ICT’ers, maar er zijn dan ook veel populaire beroepen. Als we kijken naar grote vacaturewebsites zien we dan ook hoge aantallen ICT-vacatures. Zoals Jobbird met 3250 vacatures, Indeed met 35.000+ vacatures, ICTergezocht met 2350 vacatures en Monsterboard met 5780 vacatures. Veel ICT vacatures staan ook op meerdere vacaturewebsites.

Aan de vraagzijde (aantal vacatures) zijn de meest gevraagde ICT beroepen:

  • Software Developer
  • Front-end Developer
  • Back-end Developer
  • Systeembeheerder
  • Operator
  • App Developer


Aan de aanbodzijde (aantal sollicitaties per vacature) zien we het volgende:

De eerste persoon die solliciteert is natuurlijk niet per se de juiste persoon voor een organisatie. Toch is het goed én hoopvol om te zien dat de beroepen die het meest worden gevraagd ook gemiddeld veel sollicitaties per vacature binnenkrijgen.

Daarnaast zijn er ook vacatures die moeilijk te vullen zijn. Uit onderzoek van het UWV bleek dat het voor onderstaande beroepen lastig is om de specialisten te vinden.

Snel ontwikkelende vakgebieden

Java programmeurs en Python programmeurs zullen de komende jaren nog heel erg in trek blijven. Maar de vraag naar ICT’ers zal de komende jaren waarschijnlijk wel veranderen. Technologische ontwikkelingen zorgen hierbij dat er steeds meer vraag komt naar IT security specialisten, pen testers en webdevelopers!

IT security
Oftewel cyber security. Een vakgebied dat een race voert tegen kwaadwillende hackers. Hackers, spam verzenders, bedrijfsspionage, phishing, virussen, spyware, malware, ransomware en meer is het dagelijkse leven van een Cyber Security Specialist. Werk je bij een grote organisatie? Dan ben je bezig met het beveiligen van de klantgegevens, informeren van nieuwe werknemers over de veiligheid en onderzoeken van lekken in de software. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf zorg je er ook voor dat je dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks security laat aanpassen, om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf vrij blijft van een hack.

Pen testers
Een pentester voert penetratietesten uit. Hiermee wordt geprobeerd om software en systemen binnen te dringen. Steeds meer bedrijven zien de waarde van regelmatig pentesten in. Een penetratietest wordt op dit moment vaak uitgevoerd om de veiligheid van websites en/of webshops te garanderen. Daarnaast gaat het om bedrijfssystemen, interne bedrijfssoftware en het klantenbestand. Het gaat om gevoelige informatie waarmee kwaadwillende personen aan de haal kunnen gaan. Niet raar dus dat pentesters steeds meer in trek zijn.

Webdevelopment
Webdevelopers zijn heel erg in trek. Deze zijn onder andere gespecialiseerd in webdesign, programmeren en het beheer van webservers. Een webdeveloper kan zowel creatieve taken als technische zaken doorvoeren op een website. Tegenwoordig heeft iedere organisatie, stichting of ZZP’er wel een website. Webdevelopment professionals zijn hierdoor zeer in trek, zeker degene die meerdere programmeertalen beheersen.

De ICT wereld is anders dan andere branches

Het grote voordeel, of voor sommigen nadeel, van een ICT baan is dat je constant blijft leren. Het is een vakgebied dat onderhevig is aan ontwikkelingen. Daar kun je als werknemer je voordeel uithalen. Doordat we als wereld steeds anders omgaan met internet, informatie, technologische ontwikkelingen en online platforms worden de banen van ICT’ers ook steeds anders. Je bent eigenlijk ook nooit uitgeleerd.

Omscholing, ook op latere leeftijd

Het is nooit te laat om je te laten omscholen. Zeker niet in een constant ontwikkelende branche zoals de IT. Daarbij is het personeelstekort hoog, waardoor het een goed moment is om je te laten omscholen.

Word ICT’er door het volgen van een traineeship
Steeds vaker zie je dat bedrijven, die op grote schaal op zoek zijn naar developers, traineeships aanbieden. Zo wanhopig zelfs dat het niet uitmaakt wat je als vooropleiding hebt gedaan, zolang je maar een opleiding hebt afgerond.

Voorbeeld uit de praktijk
Een afgestudeerde kunsthistoricus kon na haar afstuderen geen baan vinden in haar vakgebied. En de meeste vacatures die open stonden, waren vrijwillige functies. Na wat rondkijken besloot ze om het over een andere boeg te gooien. In twee jaar wordt zij nu opgeleid voor een ICT funtie, waarbij ze direct aan de slag kon bij de servicedesk van het bedrijf. Ze moest wel een contract ondertekenen met de belofte om minimaal 5 jaar te blijven. Maar ze heeft direct een fulltime baan en kan jaar na jaar opschalen.

Een traineeship betaalt vaak al een volledig salaris. In één jaar, twee jaar of zelfs vier jaar word jij opgeleid tot ICT’er binnen een organisatie. Hieraan zijn grote voordelen voor het bedrijf verbonden. Zo kan een bedrijf werknemers precies zo opleiden zoals ze willen. Het kost een bedrijf wel een aardige kapitaalinjectie, het staat een trainee namelijk vrij om tijdens het opleidingstraject het bedrijf te verlaten. En dan nemen ze de opgedane kennis met zich mee. Toch leidt een traineeship vaak tot een vaste baan, waardoor het lonend is om een traineeship op te zetten.

Het opleidingstraject binnen organisaties
Afstudeerders van een ICT opleiding sluiten qua kennis niet per se aan op vacatures. Mensen binnen de ICT wereld zijn al jarenlang bekend met dit probleem. In veel organisaties wordt dit intern opgelost. Hierbij is er vaak een klein team dat de ICT voor een grote organisatie op zich neemt. Meestal bestaat zo’n team uit een senior die ooit in zijn eentje is begonnen en vervolgens een medior heeft aangenomen.

Zodra die medior goed is ingewerkt, kan een team met juniors uitbreiden. Iemand met een junior positie kan, door te weinig kennis, niet compleet aansluiten bij het bedrijf. Dit vergt tijd en geld voordat deze persoon zichzelf op kan werken tot medior positie. Het is dan ook een wereld waarin veel door wordt geleerd, nadat de opleiding is afgerond.

Ben jij een ICT-professional, maar kan je geen baan vinden? Of wil jij de overstap naar de ICT wereld maken? Of ben je op zoek naar een leuke ICT opleiding? Dan zijn er veel opties mogelijk. Omscholen, bijscholen, traineeships, cursussen en ICTtrainingen. Je kunt gaan voor functies die goed betalen, beroepen die zich snel ontwikkelen of kijken naar beroepen waar de meeste vraag naar is. Het grote voordeel van de ICT? Als ICT-professional lig je geweldig in de markt én met de juiste kennis heb je voldoende keuze qua branche en organisaties.

Conclusie

Steeds meer organisaties komen erachter dat het werven van personeel een specialisme is. Als het makkelijk zou zijn om alle ICT-vacatures in te vullen, zou ons vakgebied een stuk minder uitdagend zijn of zou er zelfs veel minder vraag zijn naar onze dienstverlening. Gelukkig hebben wij een sterke focus en lukt het ons d.m.v. een uitgebreid netwerk en de juiste inspanning nog steeds om de juiste IT-professionals te vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen, zodat zij het best mogelijke resultaat behalen. Wij geloven dat mensen het verschil maken in organisaties. Daarom is het zaak verder te kijken dan alleen kennis en kunde maar ook te kijken naar de persoon áchter het cv. Wat zijn zijn/haar ambities, waar wordt hij/zij enthousiast van. Hoe is het gedrag en wat voor organisatie(cultuur) past daarbij. Met de juiste begeleiding en opleiding(en) kunnen we ervoor zorgen dat talent optimaal benut wordt voor zowel de professional als de organisatie.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het zetten van een passende vervolgstap in jouw IT-carrière of bij het invullen van jouw vacature? Neem vrijblijvend contact met ons op via 馃摓 0492-784189 of stuur een mail naar: 鉁夛笍 info@pitt-it.nl

 

Bronnen:
-  UWV factsheet - Arbeidsmarkt voor ICT werkzoekenden
-  Trouw - Krapte ICT arbeidsmarkt leidt tot problemen voor werkgevers
-  NRC - Recordaantal banen in Nederland
-  UWV factsheet - Kansen in webwinkels